Leden die al jarenlang lid zijn worden in het zonnetjes gezet door de vereniging en vaak beloond met een speld voor 25 jaar of 50 jaar lidmaatschap. Indien deze leden zich ook hebben ingezet voor de vereniging als official, commissielid of bestuurslid dan kan een bestuur er ook voor kiezen om een lid te benoemen tot lid van verdienste. Het uitreiken van jubileum spelden of het toekennen van een speciaal lidmaatschap gaat altijd gepaard met een toespraak van de voorzitter en bloemen.
De benoeming tot erelid valt weinig leden ten deel. Deze eretitel is voor die leden die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging. De wet kent aan de leden van verdienste en ereleden geen andere rechten en plichten toe dan aan gewone leden. In het huishoudelijk reglement kan wel zijn opgenomen dat deze speciale leden zijn vrijgesteld van het betalen van contributie en worden opgenomen in het colofon van het clubblad. Naast de twee genoemde bijzonder leden kan een vereniging er ook voor kiezen om iemand te benoemen als erevoorzitter. Wanneer dit is opgenomen in het huishoudelijk reglement dan is daar geen enkel bezwaar tegen.
Wat verandert er voor de leden met een bijzondere status. In het huishoudelijk reglement is opgenomen wat er verandert voor deze leden. Bijvoorbeeld dat zij zijn vrijgesteld van het betalen van contributie. Daarnaast zijn het vaak deze leden die de beker uitreiken aan de winnaar van de jaarlijkse competitie of zij stellen een prijs ter beschikking voor een verengingsevenement. Daarnaast zijn zij lid van de verenging maar dan wel met een bijzondere status en die status houdt ook in dat hetgeen deze leden verkondigen een extra lading heeft.
Wanneer een erelid zich mengt in een discussie of stelling neemt tijdens een algemene vergadering dan ondermijnt deze daarmee het beleid van het bestuur. Je bent nog steeds lid, maar de status bijzonder lidmaatschap houdt ook in dat je geen stelling neemt of je mening vooraf aan het bestuur laat weten. Dat staat nergens en de meeste verenigingen hebben dat ook niet in het protocol erelid of lid van verdienste opgenomen. Het is een ongeschreven wet. Deze leden moeten ook met beleid ontevreden leden adviseren. Het bestuur bepaalt het beleid en wanneer je het daarmee niet eens bent dan ga je niet samen met een aantal leden op de barricaden staan. Natuurlijk mag ieder erelid of lid van verdienste verenigingszaken verduidelijken, maar meld dit altijd aan het bestuur. Probeer buiten iedere discussie te blijven.
De status erelid of lid van verdienste is iets om trots op te zijn. Deze leden hebben de vereniging mede gemaakt tot wat deze nu is. Deze leden zullen binnen de vereniging met respect behandeld worden en verdienen dat ook. Zij zijn de raadsman en mentor van een vereniging. Het is ook een ongeschreven wet dat wanneer een erelid of lid van verdienste het woord krijgt in de algemene vergadering, de leden over hetgeen wordt gezegd niet in discussie gaan. Vaak is het een erelid die bij dreigend tumult in de algemene vergadering de gemoederen tot rust weet te krijgen.
Bijzonder is het wanneer iemand die nog steeds deel uitmaakt van het bestuur benoemd wordt tot erelid. De raadsman, de mentor van de vereniging is dan opeens iemand met wie je fatsoenshalve niet mee in discussie gaat. Je kan fatsoenshalve het bestuurslid zijnde erelid niet tegenspreken of het voorgestelde beleid in twijfel trekken. Het is immers geponeerd door een erelid. Een idiote situatie en het is bevreemdend dat er nog steeds verenigingen zijn die een bestuurslid tot erelid benoemen. Waarom niet wachten tot het bestuurslid is afgetreden? De kwaliteiten waarvoor het erelidmaatschap wordt toegekend verandert daarmee niet.
Een vereniging kan terecht trots zijn op de benoemde ereleden en leden van verdienste! Maak gebruik van de kennis van deze leden maar waak ervoor dat zij in een spagaat worden gebracht. Deze leden hebben een taak binnen de vereniging en daar moet je zuinig op zijn!